Η ανάπτυξη πολιτικών καθώς και η ενθάρρυνση και υποστήριξη συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δια βίου μάθηση, αποτελεί κύριο σκοπό του προγράμματος των Επισκέψεων Μελέτης ιδίως στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισσαβόνας και του Προγράμματος Εργασίας Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Education and Training 2020 – ET 2020), καθώς και των διαδικασιών της Μπολόνια και της Κοπεγχάγης και των μεταγενέστερων διαδικασιών.
Μια Επίσκεψη Μελέτης συνίσταται κατά κανόνα σε μια σύντομη επίσκεψη διάρκειας τριών έως πέντε ημερών σε άλλη συμμετέχουσα χώρα, από μια μικρή ομάδα (10-15 ατόμων), οι οποίοι έχουν σημαντικές εκπαιδευτικές αρμοδιότητες σε τοπικό περιφερειακό-εθνικό επίπεδο.
Οι Επισκέψεις Μελέτης διοργανώνονται από τοπικές ή περιφερειακές αρχές υπό το συντονισμό της Εθνικής Μονάδας σε εθνικό επίπεδο και του Cedefop εκ μέρους της Επιτροπής σε ευρωπαϊκό. Οι Επισκέψεις Μελέτης παρέχουν ένα βήμα για διάλογο πάνω σε θέματα και ευρωπαϊκών και εθνικών προτεραιοτήτων που αποτελούν κοινό τόπο ενδιαφέροντος , συμβάλλοντας στην ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών καθώς και στην προώθηση της ποιότητας και της διαφάνειας της εκπαίδευσης και των συστημάτων κατάρτισης των συμμετεχουσών χωρών.
Για κάθε πρόσκληση, καθορίζεται ένα πλαίσιο θεμάτων και προτεραιοτήτων, που
συμφωνείται με την Επιτροπή του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Ωστόσο, οι Εθνικές Αρχές δύνανται να επιλέξουν θέματα σύμφωνα με τις εθνικές τους προτεραιότητες. Τα θέματα των Επισκέψεων Μελέτης αφορούν είτε τη γενική εκπαίδευση, είτε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, είτε την δια βίου μάθηση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των Επισκέψεων Μελέτης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές επαφές που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για την ανάπτυξη νέων σχεδίων και τη δημιουργία δικτύων.
Επιλέξιμη Περίοδος Δραστηριοτήτων
Οι Επισκέψεις Μελέτης μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δύο κύκλους: από 1/9/2013 έως 28/2/2014 και από 1/3/2014 έως 30/6/2014 και οι θέσεις που αναλογούν στη χώρα μας είναι συνολικά περίπου 69.