19.05.2022/Δελτίο Τύπου – Εκδήλωση Εορτασμού «70 Χρόνια ΙΚΥ»

70.png

Με μια λαμπρή τελετή, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γιορτάστηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 η επέτειος των 70 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, εξέχοντα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και στελέχη του ΙΚΥ.

Η κα Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, χαιρέτησε την εκδήλωση και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πορεία του ΙΚΥ είναι η πορεία της ελληνικής κοινωνίας, μια πορεία μέσα από δυσκολίες και συχνά αντίξοες συνθήκες, που όμως διαθέτει δυνατότητες και ικανότητες και με την κατάλληλη υποδομή και ενίσχυση ανταπεξέρχεται και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνοποιημένες ανάγκες της χώρας στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνογνωσίας, των τεχνών, των επιστημών. Αυτήν την πορεία γιορτάζουμε σήμερα, τα 70 χρόνια προσφοράς και άοκνης δράσης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και όλων των στελεχών του, που φροντίζουν την εύρυθμη διοικητική και επιχειρησιακή λειτουργία του, την ανανέωση και την ποιότητα των προγραμμάτων του, το υψηλό επίπεδο των ερευνητικών του στόχων και των ακαδημαϊκών συνεργασιών του, που αποδεικνύονται και επιβραβεύονται από διεθνή πρότυπα πιστοποίησης της ποιότητας των υπηρεσιών και διαδικασιών του».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, διαδικτυακά ή δια ζώσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άγγελος Συρίγος, ο βουλευτής κ. Νίκος Φίλης ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ.  Μαργαρίτης Σχοινάς, η κα Mariya Gabriel, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Νεολαία και ο κ. Ulrich Grothus, Πρόεδρος της Academic Cooperation Association (ACA), στην οποία το ΙΚΥ είναι ιδρυτικό μέλος και από κοινού με τους υπόλοιπους διεθνείς φορείς-μέλη προάγουν τη διεθνοποίηση στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Τασούλας Κωνσταντίνος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ίδρυση του ΙΚΥ «συνιστά μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του νεοελληνικού κράτους, ισόπαλη μεταρρύθμιση με την αρχή της δεδηλωμένης, με την καταπολέμηση της ελονοσίας, με την ίδρυση του ΑΣΕΠ, ή με την αποκατάσταση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι πετράδια όλα αυτά σε ένα σπάνιο στέμμα του νεοελληνικού κράτους, το οποίο έχει να επιδείξει κακουχίες, αποτυχίες, πισωγυρίσματα, αλλά έχει να επιδείξει και επιτεύγματα, ένα από τα οποία είναι και το ΙΚΥ και αυτό το επιβεβαιώνει η διάρκειά του».

«Σε μια χώρα που είμαστε λάτρεις του εφήμερου και του πρόσκαιρου, η διάρκεια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και η ευγνωμοσύνη, η όχι τόσο θορυβώδης ευγνωμοσύνη αυτών που αξιοποίησαν την προσφορά του, είναι μια απόδειξη ότι όχι μόνο απέδωσε τους στόχους του, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω, να διευρύνει τους ορίζοντές του και να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προκοπή της χώρας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ, κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρη, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο οποίος παρουσίασε το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματος, υπογραμμίζοντας ότι: «Είναι προφανές ότι τα χρόνια που έρχονται φέρνουν νέες και περισσότερο απαιτητικές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες πιθανότατα θα επιφέρουν ταχείες αλλαγές προτεραιοτήτων στην εκπαίδευση. Το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και τα στελέχη του ΙΚΥ δηλώνουμε πανέτοιμοι, βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο της αυτοβελτιστοποίησης, στοχεύουμε ψηλά και επιδιώκουμε τη διεθνή καταξίωση του ιδρύματός μας, έτσι ώστε να αποτελέσει τον κύριο εθνικό μοχλό για τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Επενδύουμε στο μέλλον των νέων μας, βοηθώντας πάντα τους επιμελείς φοιτητές να ολοκληρώνουν τις προπτυχιακές σπουδές τους και τους καλύτερους από αυτούς να προχωρούν σε μεταπτυχιακές σπουδές, εκπληρώνοντας τα όνειρά τους».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε επετειακό βίντεο με σύντομη αναδρομή στην πορεία και την προσφορά του ΙΚΥ στο διάστημα των 70 χρόνων λειτουργίας του, όπως προκύπτει από την ιστορία του και όπως την αντιλαμβάνονται ορισμένοι από τους χιλιάδες υποτρόφους του που διέπρεψαν σε διάφορους τομείς της επιστήμης, της έρευνας, της τέχνης και του πολιτισμού.
Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Ειρήνη Ντρούτσα, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποτροφιών ΙΚΥ.

Μπορείτε να δείτε όλη την εκδήλωση πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=FigXngrDjq8.

Μπορείτε να δείτε το απολογιστικό βίντεο από την εκδήλωση στον σύνδεσμο: https://youtu.be/DBtx8n32CcI.

Μετάβαση στο περιεχόμενο