Ο Αντώνης Χρήστου, πρόσφατα ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή ως Υπότροφος Εξωτερικού του IKY, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο, School of Psychology. H έρευνά του, από τις πρωταρχικές του είδους στον προσφάτως εγκαθιδρυμένο κλάδο της Νευροαπεικονιστικής Γενετικής, ανακάλυψε πρώιμους μηχανισμούς ευπάθειας για την ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές σε υγιή παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, πολύ πριν οι διαταραχές να είναι διαγνώσιμες στο ευπαθές άτομο.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε προ ημερών στο Development and Psychopathology, ένα από τα πιο έγκριτα περιοδικά στον τομέα της Ψυχοπαθολογίας, ενοποιήθηκαν δεδομένα γενετικής προδιάθεσης (επίπεδα της σεροτονίνης) με δεδομένα εγκεφαλικής λειτουργίας (Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα \ ασυμμετρίες μετωπιαίου λοβού), ανακαλύπτοντας νέους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικού προφίλ και εγκεφαλικής λειτουργίας στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η ανακάλυψη αυτών των νευροβιολογικών μηχανισμών ευαισθησίας θεωρούνται επιτομή στην πρώιμη ανίχνευση των αναπτυξιακών προβλημάτων συνδράμοντας στην εξέλιξη της έγκαιρης και εξατομικευμένης θεραπείας τους στο εγγύς μέλλον. Tα πρωτότυπα ευρήματα της έρευνας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του γραφείου τύπου του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ εκδίδοντας αντίστοιχο δελτίo τύπου και αναπαράχθηκαν από μεγάλα μέσα επιστημονικών εξελίξεων του εξωτερικού όπως το Medical News Today με 16 εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως.
Ο Δρ. Αντώνης Χρήστου γεννήθηκε στην Άρτα το 1987, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα ΦΠΨ) από όπου αποφοίτησε το 2009 με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Έλαβε μέρος στον γραπτό διαγωνισμό του IKY το 2010 για Υποτροφίες Εξωτερικού, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση σε εθνικό επίπεδο, και πραγματοποίησε σπουδές Master στην Ειδική Αγωγή με ειδίκευση στον Aυτισμό (2011) και PhD στην Αναπτυξιακή Νευροεπιστήμη και Ψυχοπαθολογία (2014) στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και είναι μέλος σειράς επιστημονικών εταιρειών. Σήμερα, σε ηλικία 27 ετών, συνεχίζει την ερευνητική του πορεία ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Behavioural Brain Sciences Centre του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, και είναι βαθύτατα ευγνώμων στο ΙΚΥ και την Ελληνική Πολιτεία που του παρείχαν όλα τα μέσα ηθικής και υλικής στήριξης για την ακαδημαϊκή του εξέλιξη.
Σύνδεσμος για το δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ
Κάλυψη της έρευνας από το MNT
Κάλυψη της έρευνας από το MedicalXpress
Σύνδεσμος για την δημοσίευση