Τι είναι η Βασική Δράση ΚΑ1 στη Σχολική Εκπαίδευση;
Το πρόγραμμα Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα κινητικότητας σε σχολεία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης, ενώ παρέχει στους συμμετέχοντες νέες ευκαιρίες μάθησης, επαγγελματική ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων. Επιπλέον, συμβάλλει στη διεθνοποίηση και την ανάπτυξη των σχολείων και άλλων οργανισμών στη σχολική εκπαίδευση.

Ποιους αφορά;
Στα ευρωπαϊκά σχέδια κινητικότητας μπορούν να συμμετέχουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), εκπαιδευτικοί, διευθυντές και όλο το σχολικό προσωπικό, καθώς και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Δείτε εδώ τους επιλέξιμους οργανισμούς

  • προώθηση των αξιών της ένταξης και της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής
  • προώθηση των γνώσεων σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και την πολυμορφία
  • υποστήριξη της ανάπτυξης επαγγελματικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη
  • υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, των διευθυντών σχολείων και λοιπού προσωπικού των σχολείων
    προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας
  • προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας
  • βελτίωση της εκμάθησης γλωσσών και της γλωσσικής πολυμορφίας στα σχολεία
  • υποστήριξη της ανταλλαγής και μεταφοράς βέλτιστων πρακτικών στη διδασκαλία και στην ανάπτυξη των σχολείων
  • ανάπτυξη της ικανότητας των σχολείων να συμμετέχουν σε διασυνοριακές ανταλλαγές και να υλοποιούν σχέδια κινητικότητας υψηλής ποιότητας
  • μέριμνα ώστε η μαθησιακή κινητικότητα να αποτελεί ρεαλιστική δυνατότητα για κάθε μαθητή στη σχολική εκπαίδευση
  • προώθηση της αναγνώρισης των μαθησιακών αποτελεσμάτων μαθητών και προσωπικού που συμμετέχουν σε περιόδους κινητικότητας στο εξωτερικό
Υποκατηγορίες: Σχολική Εκπαίδευση

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 1 – ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραχυπρόθεσμα σχέδια κινητικότητας μαθητών και προσωπικού (ΚΑ122)

• Δικαιούχοι: Όλα τα σχολεία και οι οργανισμοί εκπαίδευσης
• Σχέδιο: Οργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων κινητικότητας
• Διάρκεια σχεδίου: 6 έως 18 μήνες

Προτείνεται η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων σχεδίων σε οργανισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ για πρώτη φορά ή για όσους επιθυμούν να οργανώσουν περιορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων.

Διαπιστευμένα σχέδια κινητικότητας μαθητών και προσωπικού (ΚΑ121)

  • Δικαιούχοι: Μόνο οι οργανισμοί που διαθέτουν διαπίστευση Erasmus στο τομέα της σχολικής εκπαίδευσης.
  • Οι διαπιστεύσεις Erasmus είναι ανοικτές σε όλους τους οργανισμούς που επιθυμούν να οργανώσουν δραστηριότητες κινητικότητας σε τακτική βάση. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στο Πρόγραμμα για την υποβολή αίτησης, απαιτείται ωστόσο επιχειρησιακή επάρκεια.
  • Οι οργανισμοί με διαπιστεύσεις έχουν μόνιμη πρόσβαση σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για δραστηριότητες κινητικότητας, οι οποίες συμβάλλουν στη σταδιακή ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου Erasmus το οποίο υλοποιούν.

Επιπλέον, οι οργανισμοί που δεν επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με τους εξής τρόπους:

  • Με τη συμμετοχή τους σε υφιστάμενη κοινοπραξία κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι κάποιος διαπιστευμένος συντονιστής κοινοπραξίας στη χώρα τους, που δέχεται νέα μέλη στη κοινοπραξία.
  • Με την υποδοχή συμμετεχόντων από άλλη χώρα: μπορείτε να γίνετε οργανισμός υποδοχής για εκπαιδευόμενους ή προσωπικό από συνεργαζόμενο οργανισμό του εξωτερικού. Η υποδοχή συμμετεχόντων είναι πολύτιμη εμπειρία για έναν οργανισμό και ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσει συνεργασίες και να μάθει περισσότερα για το πρόγραμμα πριν υποβάλει ο ίδιος αίτηση. Τέτοιου είδους συμμετέχοντες μπορεί να είναι και εισερχόμενοι φοιτητές Erasmus+ που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε σχολεία ως βοηθοί εκπαιδευτικοί.
  • Μέσω της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Σχολικής Εκπαίδευσης (ESEP) και eTwinning: Οι πλατφόρμες αποτελούν ένα ένα διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης εταίρων. Μπορείτε να καταχωρίσετε τον οργανισμό σας στην πλατφόρμα ESEP, ώστε να αναρτάτε ανακοινώσεις για την αναζήτηση εταίρων και να αναζητάτε τις ανακοινώσεις που έχουν πραγματοποιήσει άλλοι οργανισμοί.
    Η πλατφόρμα φιλοξενεί επίσης το eTwinning. To eTwinning είναι μια κοινότητα εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολείων και αποτελεί έναν ασφαλή χώρο στον οποίο έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό που έχει λάβει άδεια από τους Εθνικούς Οργανισμούς Υποστήριξης (ΕΟΥ). Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος σε πολλές δραστηριότητες, όπως:
  1. στην υλοποίηση σχεδίων με άλλα σχολεία και αίθουσες διδασκαλίας,
  2. συζητήσεις με συναδέλφους και ανάπτυξη της επαγγελματικής δικτύωσης,
  3. συμμετοχή σε ποικίλες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης (μέσω διαδικτύου και διά ζώσης).
Μετάβαση στο περιεχόμενο