Το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα μέσης εκπαίδευσης που στα χρονικά του θεσμού Erasmus+ στην Ελλάδα απέστειλε αντιπροσωπεία τεσσάρων μαθητών στο εξωτερικό σε μακρόχρονη κινητικότητα.
Συγκεκριμένα, από τις 9 Ιανουαρίου 2016 και για δύο μήνες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου,Γιάννης Χαλκίτης και Μανώλης Πολιάς, και οι μαθητές της Β’ Λυκείου, Κατερίνα Κουτρούλλη και Νικήτας Μαρίνος, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στο σχολείο Lycee Jeanne d’ Arc στην πόλη Mulhouse της Γαλλίας.
Την επόμενη σχολική χρονιά δύο ακόμα μαθητές αλλά και δύο καθηγητές του σχολείου θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δραστηριότητα μακρόχρονης κινητικότητας.
Το Υπουργείο Παιδείας, παρά την απουσία θεσμικού πλαισίου για τις περιπτώσεις μακροχρόνιας κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, ενέκρινε την μετακίνηση αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για τη χώρα.
Συν τοις άλλοις, με έγγραφό του (αρ. Πρωτ. 1072/Η1-05/01/2016) τονίζει ότι θα μεριμνήσει άμεσα για τη ρύθμιση συνολικά του ζητήματος της μακροχρόνιας κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.
Το σχολείο , επομένως, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα προνοεί για τη μετακίνηση μακρόχρονης διάρκειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων όλης της ελληνικής επικράτειας.
Της αναχώρησης των μαθητών στη Γαλλία προηγήθηκε προπαρασκευαστικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Διεύθυνση ειδικών προγραμμάτων διεθνών υποτροφιών – τμήμα προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης – τομέας σχολικής εκπαίδευσης).
Ομιλήτριες ήταν η κυρία Βίκυ Μουχτούρη, εκπαιδεύτρια διαπολιτισμικής αφύπνισης και διαπολιτισμικών σχέσεων του Γαλλικού ινστιτούτου και η κυρία Μπέτυ Σιαφάκα, ψυχολόγος της ΑμΚΕ Ίασις.
Το σεμινάριο απευθυνόταν αποκλειστικά στους μαθητές για να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι και την παραμονή τους στην ξένη χώρα. Συγκεκριμένα, θίχτηκαν θέματα ουσιαστικά, όπως: το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, διαπολιτισμική προσέγγιση, κοινωνικές ανθρώπινες σχέσεις, διαχείριση άγχους, εξοικείωση στη μεγαλούπολη, διαφορές και συνύπαρξη.
Το Σχολείο ευχαριστεί τις ομιλήτριες, κ. Βίκυ Μουχτούρη και κ.Μπέτυ Σιαφάκα, για την προετοιμασία των μαθητών , τις υπευθύνους του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), κυρίες Ρένα Ντρούτσα, Μαρία Ξαρχουλάκου και Μαρία Δρούγκα, για τη συνεργασία, τη διοργάνωση του σεμιναρίου, το χρόνο και την αγάπη τους, τη συντονίστρια για το γαλλικό σχολείο, κ. Elisabeth Lemay,τους εκπαιδευτικούς του γαλλικού σχολείου, τις οικογένειες που φιλοξενούν αφιλοκερδώς τους Έλληνες μαθητές στη Γαλλία, την κ. Πόπη Κωλέττη-Χαραμή για τη γλωσσική προετοιμασία των παιδιών και τις οικογένειες των μαθητών για την εμπιστοσύνη αλλά και τη στήριξη στο πρόγραμμα και την όλη προσπάθεια που καταβάλλει το σχολείο μας.