Οι φοιτητές που σπουδάζουν σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας μπορούν, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, να μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους σπουδών, συνολικά 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών (π.χ. 12 μήνες κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, 12 μήνες κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών και 12 μήνες κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους).
Ο ίδιος φοιτητής μπορεί να λάβει επιχορήγηση για κινητικότητα το ανώτερο έως 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών, ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους της κινητικότητας.Ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών, δεν ισχύει για την πρακτική άσκηση, αν και συστήνεται οι φοιτητές να μετακινούνται για πρακτική άσκηση προς το τέλος των σπουδών τους, ώστε αυτή να έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Αντίστοιχα, φοιτητές από ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Εξωτερικού, μπορούν να μετακινηθούν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Erasmus+ για σπουδές και πρακτική άσκηση, καταθέτοντας σχετική αίτησηστο ίδρυμά τους, εφόσον αυτό μετέχει στο Πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ μπορούν να μετακινηθούν και οι πρόσφατοι απόφοιτοι για πρακτική άσκηση, κατά το πρώτο έτος από την αποφοίτησή τους.Για να λάβουν μέρος στο Πρόγραμμα, οι πρόσφατοι απόφοιτοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους κατά το τελευταίο έτος σπουδών τους και να ολοκληρώσουν την πρακτική άσκηση σε διάστημα 12 μηνών από την αποφοίτησή τους (Ειδικά για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020, το διάστημα αυτό έχει επεκταθεί στους 18 μήνες, λόγω των συνεπειών του ΚορονοϊούCovid-19 στις μετακινήσεις).Η διάρκεια μετακίνησής τους για πρακτική άσκηση συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μια περίοδο πρακτικής άσκησης μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, σε επιχείρηση ή οργανισμό σε χώρα του Προγράμματος ή σε Χώρα Εταίρο, θα πρέπει επίσης να απευθυνθούν στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων/Erasmusτου Ιδρύματός τους όπου θα καταθέσουν αίτηση, κατά το τελευταίο έτος σπουδών τους και πριν την απόκτηση του πτυχίου τους.
Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών καθορίζονται από τα ιδρύματά τους και συνδέονται με ακαδημαϊκή την επίδοση, τη γνώση ξένης γλώσσας, το έτος σπουδών, τυχόν προαπαιτούμενα μαθήματα, κλπ. Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος αποστολής και μπορεί να είναι ετήσια, δύο φορές το χρόνο ή και ανοικτή καθόλη τη διάρκεια του έτους, αναλόγως με την πολιτική που ακολουθεί το κάθε ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Επιχορήγηση
Οι φοιτητές /πρόσφατοι απόφοιτοι που μετακινούνται για πρακτική άσκηση μέσω του Προγράμματος Erasmus+ στο εξωτερικό, λαμβάνουν μηνιαίαεπιχορήγηση. Για τους φοιτητές Ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που μετακινούνται σε Χώρες του Προγράμματος, η επιχορήγηση κυμαίνεται από 520 έως 620 ευρώ, ανάλογα με την Ομάδα Χωρών στην οποία μετακινούνται:
Ομάδα 1- Χώρες Υψηλού κόστους διαβίωσης, 620 ευρώ:Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιχτενστάιν, Νορβηγία.
Ομάδα 2-Χώρες μεσαίου κόστους διαβίωσης, 570 ευρώ:Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, (Ελλάδα), Ισπανία, Κύπρος, Ολλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία.
Oμάδα 3-Χώρες χαμηλού κόστος διαβίωσης,520 ευρώ:Βουλγαρία, Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Τουρκία.
Όσον αφορά στη Διεθνή Κινητικότητα, οι φοιτητές Ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης λαμβάνουν 700 ευρώ μηνιαία επιχορήγηση, ενώ οι εισερχόμενοι Διεθνείς φοιτητές στην Ελλάδα λαμβάνουν 850 ευρώ μηνιαία επιχορήγηση αντίστοιχα.
Ειδικότερα, οι φοιτητές που μετακινούνται για πρακτική άσκηση από/σε χώρες εταίρους (Διεθνής Κινητικότητα) λαμβάνουν επιπλέον της μηνιαίας επιχορήγησης και αποζημίωση για το κόστος ταξιδίου, βάσει χιλιομετρικής απόστασης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στο Ίδρυμα αποστολής τους.
Οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί από το Ίδρυμά τους να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση θα πρέπει να υπογράψουν Σύμβαση Επιχορήγησης Erasmus+πριν την μετακίνησή τους στο εξωτερικό. Η σύμβαση υπογράφεται μεταξύ του Ιδρύματος Αποστολής και του φοιτητή.
Οι επιλεγέντες φοιτητές θα πρέπει επιπλέον να έχουν συμφωνήσει και να έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Μάθησης για πρακτική άσκηση (Learning Agreement for Traineeships), η οποία υπογράφεται μεταξύ του φοιτητή, του Ιδρύματος Αποστολής και του Φορέα Υποδοχής,στην οποία περιγράφονται τα καθήκοντα του φοιτητή στον φορέα Υποδοχής στο Εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αναγνώριση της περιόδου κινητικότητάς τους στο εξωτερικό.
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για πρόσθετη χρηματοδότηση έχουν οι φοιτητές με Αναπηρίεςπου έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν σε μια δραστηριότητα κινητικότητας στο εξωτερικό στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, σε χώρα του Προγράμματος ή σε Χώρα Εταίρο (Διεθνής Κινητικότητα). Η υποβολή της ειδικής αυτής αίτησης, γίνεται στα Γραφεία Διεθνών Σχέσεων των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης του ιδρύματός τους.
Πρακτική άσκηση φοιτητών ελληνικών ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ
Οι φοιτητές ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, έχουν επιπρόσθετα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στην Ελλάδα με επιδότηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι η πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα αυτή, οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στο αντίστοιχο γραφείο Πρακτικής Άσκησηςτου ιδρύματός τους.
τελευταία επικαιροποίηση 11/5/2020