Συχνές ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΚΑ1

SXOLIKESnikokiky111.jpg

1) Που μπορώ να αναζητήσω εταίρους / φορείς υποδοχής;

– SchoolEducationGateway: Το SchoolEducationGateway (https://www.schooleducationgateway.eu/en/pub/index.htm) είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία ανέπτυξε και υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία μέσω των διαθέσιμων εργαλείων της, υποστηρίζει τα σχολεία διευκολύνοντάς τα ώστε να προετοιμάσουν πιο εύκολα τις αιτήσεις τους. Τα εργαλεία που προσφέρει το SchoolEducationGateway και είναι στη διάθεση των σχολείων είναι: α) Κατάλογος Σεμιναρίων β) Ευκαιρίες Κινητικότητας γ) Αιτήματα για Στρατηγικές Συμπράξεις.

    1. Κατάλογος Σεμιναρίων: Πρόκειται για μια βάση εξεύρεσης σεμιναρίων η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικές με προγράμματα διαρθρωμένων μαθημάτων ή σεμινάρια κατάρτισης στο εξωτερικό. Το εργαλείο προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης σεμιναρίων με βάση: το θέμα, τηχώρα υποδοχής, τη γλώσσα, το κοινό στο οποίο απευθύνεται κ.ά.
    2. Ευκαιρίες Κινητικότητας: Η επαγγελματική ανάπτυξη του διδακτικού και άλλων μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων μπορεί να επιτευχθεί και μέσω δραστηριοτήτων όπως: περίοδοι παρακολούθησης/παρατήρησης εργασίας (jobshadowing) & διδασκαλίας σε σχολείο ή άλλο φορέα στο εξωτερικό.Δραστηριότητες αυτού του τύπου συνεισφέρουν στη διεύρυνση της αντίληψης για την εκπαίδευση και εξασφαλίζουν την ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. Στόχος του εργαλείου είναι η διευκόλυνση της δικτύωσης των σχολικών μονάδων με φορείς υποδοχής στο εξωτερικό.
    3. Αιτήματα για Στρατηγικές Συμπράξεις: Στόχος του εργαλείου είναι η υποστήριξη της υλοποίησης διακρατικών συνεργασιών καθώς και η μεταφορά αλλά και η ανταλλαγή καινοτόμων πρακτικών στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου δίνεται η δυνατότητα στις σχολικές μονάδες, να προσκαλέσουν άλλα σχολεία του εξωτερικού σε συνεργασία ή να ανταποκριθούν σε αιτήματα για υλοποίηση μιας Στρατηγικής Σύμπραξης.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα απαιτείται είτε: α) η δημιουργία λογαριασμού SchoolEducationGateway ή β) χρήση στοιχείων υπάρχοντος λογαριασμού eTwinning.

– Ηλεκτρονική αδελφοποίηση (eTwinning): Η Ηλεκτρονική αδελφοποίηση (http://www.etwinning.net/en/pub/index.htm) προωθεί τη συνεργασία και τη δικτύωση των σχολείων στην Ευρώπη μέσω της χρήσης τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παρέχει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία ώστε να διευκολύνει τα σχολεία να αναπτύσσουν συνεργασίες και να συμμετέχουν σε συλλογικά σχέδια σε οποιονδήποτε θεματικό τομέα.

2) Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων;
Πληροφορίες σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία για τη συγκεκριμένη Δράση θα πρέπει να αναζητηθούν στον Οδηγό του Προγράμματος Erasmus+ (https://www.iky.gr/el/eggrafa-eplus/odigos-eplus).

3) Δύναται ο οργανισμός στον οποίο ανήκω να συμμετάσχει ταυτόχρονα στις Δράσεις ΚΑ1 & ΚΑ2;

Κάθε ενδιαφερόμενος οργανισμός μπορεί να υποβάλλει αίτηση τόσο για τη Βασική Δράση 1 όσο και για τη Βασική Δράση 2 ανά γύρο επιλογής ωστόσο θα πρέπει να διαθέτει επιχειρησιακή και οικονομική επάρκεια.

4) Ποια είναι τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για ανάρτηση στο URF;

Πληροφορίες σχετικά με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα θα πρέπει να αναζητηθούν στη Συμπληρωματική Ανακοίνωση της Εθνικής Μονάδας για το Erasmus+ (https://www.iky.gr/el/erasmusplus-ka1/sxolikiekpedeusis-ka1/item/2511).

5) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να συμμετέχει σε δραστηριότητα κινητικότητας σε ένα σχέδιο μαθησιακής κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης;
Οι συμμετέχοντες στα σχέδια κινητικότητας πρέπει να έχουν σχέση εργασίας με τον αποστέλλοντα οργανισμό. Στην περίπτωση μεμονωμένης αίτησης, το μετακινούμενο προσωπικό θα πρέπει να ανήκει στον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου κατά τη διάρκεια που πραγματοποιείται η κινητικότητα. Στην περίπτωση αίτησης κοινοπραξίας το προσωπικό τοπικών ή περιφερειακών σχολικών αρχών που είναι επικεφαλής εθνικής κοινοπραξίας κινητικότητας θα πρέπει να συμμετέχει σε δραστηριότητες σχολικής πολιτικής, σχολικής ανάπτυξης ή άλλες δραστηριότητες στρατηγικής σημασίας για τον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης.

6) Απαιτείται κάποια πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας ως προϋπόθεση για να συμμετάσχω στο πρόγραμμα;

Δεν απαιτείται πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας. Ωστόσο, καθώς ένα μέρος των δραστηριοτήτων που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Erasmus+ πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν επαρκείς γλωσσικές δεξιότητες ώστε να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος και να επικοινωνήσουν επιτυχώς την εμπειρία τους στη σχολική μονάδα όπου υπηρετούν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο